Chalmers

Chalmers

 


Chalmers tekniska högskola grundades 1829 och har tills idag utvecklats till en komplett teknisk högskola med diversifierade utbildningsmöjligheter. Här utbildas civilingenjörer, arkitekter, högskoleingenjörer, sjöbefäl och forskare. Omkring hundra institutioner bedriver utbildning och forskning inom naturvetenskapliga och tekniska vetenskaper.


Civilingenjörs- och arkitektutbildningarna (300 högskolepoäng, fem års studietid) befinner sig i södra delen av Göteborgs centrum, uppe på Johanneberg. Högskoleingenjörs- och sjöbefälsutbildningarna (180 högskolepoäng, tre års studietid) befinner sig på campus Lindholmen, längs kanalen på Hisingen. Tillsammans utgör det de 9435 helårsstudenter som antas till Chalmers grundutbildning (2016).


Chalmers tekniska högskola blev rankad på en ärofylld 13:e-plats bland europeiska universitet utifrån anställningsbarhet (QS Embloyability). En examen från Chalmers tekniska högskola håller alltså en hög internationell standard och ger dig goda arbetsmöjligheter världen över.

Maskinteknik

 

Vill du vara med och påverka framtidens alltmer tekniska samhälle? Vill du få den bredaste civilingenjörsutbildningen för att ha så många valmöjligheter som möjligt på arbetsmarknaden? Chalmers civilingenjörsutbildning inom maskinteknik är din chans att utveckla och påverka.


Civilingenjörer inom maskinteknik har medverkat i framtagningen av många av de produkter som vi ser i vardagen, från mobiltelefoner till bilar och flygplan. När du studerar maskinteknik får du lära dig att betrakta en produkt ur ett helhetsperspektiv. Du får se till kundens krav på produkten, konstruktion och tillverkning av den och slutligen dess miljömässiga konsekvenser och återvinning. Du tränar upp din förmåga att arbeta metodiskt, lösa problem och analysera – tre viktiga förmågor när du sedan kommer ut i arbetslivet. Maskinteknik är en av de äldsta civilingenjörsutbildningarna på Chalmers men är trots detta toppmodern till innehåll och upplägg.


Maskinteknik ger en av de bredaste grunderna av alla civilingenjörsutbildningar och är också den som erbjuder flest ämnesmässiga fördjupningar att välja mellan. Under de första åren som maskinteknolog läser du grundläggande kurser, och efter det tredje året avlägger du en teknisk kandidatexamen. Därefter fördjupar du dina kunskaper i något av Chalmers masterprogram och blir efter ytterligare 2 år civilingenjör efter att ha gjort ett examensarbete inom ditt fördjupningsområde. Du har även möjlighet att genomföra delar av din utbildning vid en högskola utanför Sverige. Efter examen kan du arbeta med produktutveckling, konstruktion, beräkning, logistik, ergonomi, försäljning, marknadsföring och mycket annat. Arbetsmarknaden är dessutom i högsta grad internationell, så du har stora möjligheter att arbeta utomlands.

Engagemang


Chalmers erbjuder en uppsjö av studiesociala engagemang, arbete närmare arbetsmarknaden och diverse engagemang inom sport, politik, religion, kultur - allt. Det gäller endast för dig som teknolog att finna din hobby, antingen för att delta i något utav deras evenemang med allt från mysiga pubar till nyttiga casekvällar och färgglada teateruppsättningar, eller för att engagera dig själv i. Att sitta i en kommittée eller styrelse berikar en enormt samtidigt som man vässar sitt CV och har fruktansvärt roligt!


Maskinsektionens kommitéer driver casekvällar, spännande provningar, mysiga pubar, fester och sittningar samt större event. Mycket sker i vår sektionslokal Winden men större fester så som efter-tenta-festerna (ET-raj) befinner sig på campus klubb - Gasquen. Kårens kommittéer anordnar bland annat AW, bio, spex (speciell musikalteater som måste upplevas), ballongflygning, surfresor, enorma fester och mycket annat. Sug in så mycket av chalmerslivet som du kan och vill för det finns bara här.


 


Fritid


Göteborg är en livlig stad måndag till söndag. Västtrafik tar dig dit du behöver under de flesta tider på dygnet och annars är inte stadskärnan den största, så en promenad brukar vara kortare än en kan tro. Johannebergs campus är beläget med tio minuters promenad från Avenyn med all kultur, mat och shopping du kan tänka dig. Slottsskogen, Änggårdsbergen och Botaniska trädgården tillhandahåller den allra närmsta naturen och för sol och bad finns det både skärgård, öar och strandbad.


Som student har du många förmåner på restauranger, i butiker, vid kulturevenemang, på gymkort, etc. så tänk på att utnyttja dessa! 


 

 


Bostad


Det är populärt att bo i centrala Göteborg och inte minst för studenter i och med Göteborgs universitet med handelshögskolan och så Chalmers. Till hjälp finns Chalmers Studentbostäder där chalmerister har förtur i kösystemet samt SGS (Stiftelsen Göteborg Studentbostäder). Ställ dig i deras köer så fort du bara kan och tipsa även dina syskon om de funderar på att studera vid något tillfälle i livet. Det tar nämligen ett par år att få en lägenhet centralt. Det finns även förtursrum för de blivande studenter som står utan boende. SGS erbjuder även en andrahandsuthyrningstjänst på sin hemsida med både rum och lägenheter. Sist men inte minst - glöm inte att ansöka om bostadsbidrag hos försäkringskassan.


Det finns många studentlägenheter och korridorsrum i närheten av (och på) campus med tillgång till takterasser, pooler, bastu och andra faciliteter och det är verkligen studentlivets charm. Var bara öppensinnad när du söker boende! Att dela kök med andra kan vara ett ypperligt tillfälle att träffa nya vänner i en ny stad!

.

Intervjuer

 

Här kan du läsa intervjuer med studenter som läser maskinteknik just nu, men även utexaminerade studenter från maskinteknikprogrammet.

 


 

Jenny Hultgren


Hur gammal är du? 24 år.


Var kommer du ifrån? Brämhult, Borås.


Vilket år och program läser du? Jag går i trean på maskinteknikprogrammet.


Varför valde du maskinteknik och Chalmers? Jag läste på Chalmers hemsida innan jag sökte och blev lockad av att man jobbar mycket med projekt nära näringslivet. Maskinteknik verkade också vara ett av de bredaste ingenjörsprogrammen. Man kan ju börja på maskin och sedan kan man välja att gå åt vilket håll man vill, beroende på vad man fastnar för. Det är ganska mycket matte också, det gillar jag!


Vad är din uppfattning om utbildningen? Uppfyller den dina förväntningar? Oj, jag vet inte riktigt om jag hade så mycket förväntningar innan. Det är ju väldigt annorlunda jämfört med gymnasiet. Jag tycker det är härligt med frihet under ansvar och att alla som pluggar här gör det för att de vill, inte för att de måste. Folk här har generellt hög ambitionsnivå även om den såklart varierar. De projekt jag nämnde tidigare är större än jag hade väntat mig. Hittills har det varit ett stort projekt per år. Det är kul att göra projekt utåt mot verkligheten och se hur saker kan appliceras i riktiga företag.


Har du engagerat dig i något utöver studierna? Nej, men jag hade gärna gjort det om jag bott lite närmare skolan i början av studietiden. Det verkar kul och utvecklande att engagera sig i studentföreningar men jag hann inte riktigt med det under de första åren, då pendling från Borås tog mycket tid. Det är i alla fall viktigt att ha hobbys vid sidan av studierna. Jag tror att man blir mer fokuserad på skolan då.


Vad har du för typ av boende? Jag bor i en studentlägenhet på 18 kvadrat. Trångt och mysigt! Den ligger nära skolan, det är det bästa med mitt boende.


Vad vill du jobba med i framtiden? Innan jag började plugga tänkte jag mig produktutveckling. Sedan blev jag influerad av allt man gör i skolan. Nu vet inte riktigt längre. Man får upp ögonen för nya saker när man läser nya kurser. Produktutveckling har fått konkurrens av andra intressanta ämnen!


Vad har du för tips till den som är intresserad av att läsa maskinteknik? Prata med någon som pluggar här. Det går ju naturligtvis att läsa mycket om programmet, men man får alltid bättre förståelse om man kan prata med någon som vet hur det är. Tänk på att det är brett och man kan jobba med allt möjligt efteråt. Bara för att någon som gått maskinteknik jobbar med en sak behöver inte alla jobba med just det. Det går ju att skugga en student också. Det verkar bra!
Sofia Alexandersson


Hur gammal är du? 23 år.


Var kommer du ifrån? Jag är uppvuxen på en gård utanför byn Hulared i södra Västergötland.


Vilket år program läser du? Jag läser mitt femte år på maskinteknikprogrammet och har valt mastern Applied Mechanics. Just nu gör jag ett utbytesår i Storbritannien där jag studerar Aerospace Engineering på Queen's University Belfast.


Varför valde du maskinteknik, Applied Mechanics och Chalmers? På gymnasiet var jag intresserad av teknik och produktutveckling, och då kändes maskinteknik som

det naturliga valet. Att det blev just Chalmers var på grund av skolans goda rykte och dess

geografiska läge. Under utbildningens första tre år fastnade jag extra för hållfasthetslära och

strömningsmekanik, så när det var dags att välja inriktning/master i fyran blev det just Applied

Mechanics.


Vad är din uppfattning om utbildningen? Uppfyller den dina förväntningar? Innan jag började på Chalmers kände jag knappt någon som studerat till ingenjör, så jag visste inte riktigt vad som väntade. Men jag blev positivt överraskad av skolans välkomnande av oss nya studenter och hur snabbt vi kom in i studierytmen (även om tempot i början kom som en chock jämfört med gymnasiet). Vad gäller utbildningens innehåll uppskattar jag bredden och att vi får en inblick i hela produktutvecklingskedjan. Att få testa på så många olika inriktningar underlättar verkligen när vi ska välja master. Jag visste till exempel inte vad strömningsmekanik var innan jag började studera, men när vi fick lära oss om det tyckte jag det var så intressant att jag nu hoppas kunna arbeta med det i framtiden.


Har du engagerat dig i något utöver studierna? Jag har bland annat arbetat extra inom studentrekrytering, både till maskinprogrammet och hela Chalmers. Har arrangerat allt från högskolemässor runt om i Sverige till guidade studiebesök på Chalmers. Jag har även varit aktiv i Ingenjörer utan gränser, där jag bland annat varit projektledare för ett solenergiprojekt i Kenya. Att engagera sig vid sidan av skolan har verkligen hjälpt mig att hitta extra motivation till studierna.


Vad har du för typ av boende? På mitt utbyte här i Belfast bor jag i ett hus tillsammans med 10 andra studenter. Vi har varsitt rum men delar på kök, toa och dusch. Jag tycker det fungerar bra, och som student i en helt ny stad blev det ett utmärkt sätt att träffa nya kompisar på.   


Vad vill du jobba med i framtiden? I framtiden vill jag vara med och utveckla teknik som underlättar människors vardag. Efter min master kommer jag troligtvis ägna mig åt beräkningar och simuleringar, men på längre sikt är jag också intresserad av projektledning och att arbeta närmare användaren.


Vad har du för tips till den som är intresserad av att läsa maskinteknik? Maskinteknik är ett jättebra program för dig som vill få ett helhetsperspektiv på teknikutveckling, eller för dig som är intresserad av teknik men som inte är säker på inom vilket område. Utbildningens bredd gör att du får chansen att testa på många olika inriktningar innan du bestämmer dig för vad som känns rätt.
Samuel Johansson


Hur gammal är du? 22 år.


Var kommer du ifrån? Halmstad


Vilket år och masterprogram läser du? Andra året på Product Development.


Varför valde du maskinteknik, Product Development och Chalmers? Jag valde Chalmers för att det var en av de närmsta högskolorna med civilingenjörsutbildning samtidigt som skolan verkade bra och har ett högt anseende. Jag valde maskinteknik eftersom jag ville välja en bred utbildning samtidigt som jag alltid tyckt om matte men också varit intresserad av att skapa och utveckla produkter. Jag valde masterprogrammet Product Development eftersom programmet har ett nära samarbete med företag, det är ett brett masterprogram samt att jag tycker att produktutveckling är kul.


Vad tycker du om utbildningen? Uppfyller den dina förväntningar? Jag tycker att utbildningen lever upp till förväntningarna, det känns som om att kurserna är relevanta och att man blir förberedd inför arbetslivet. Tempot är relativt högt, men det är inga problem att klara av utbildningen.

  

Har du engagerat dig i något utöver studierna? Nej.


Vad har du för typ av boende? Bostadsrätt.


Vad vill du jobba med i framtiden? Produktutveckling i någon form.


Vad har du för tips till den som är intresserad av att läsa maskinteknik? Om man inte riktigt vet vilken civilingenjörsutbildning man vill läsa så är maskinteknik en väldigt bred utbildning med många möjligheter.
Jonathan Sjölander


Hur gammal är du? 20 år.


Var kommer du ifrån? Märsta, Stockholm


Vilket år och program läser du? Andra året på maskinprogrammet.


Varför valde du maskinteknik och Chalmers? Jag ansåg att Chalmersutbildningen var av hög kvalité och jag hade möjlighet att flytta hit. Just maskinteknik är en bred utbildning vilket var avgörande i mitt val av utbildning.


Vad tycker du om utbildningen? Uppfyller den dina förväntningar? Till en början var programmering mer betydande än vad jag förväntade mig men jag utvecklades i sinom tid. Nu är jag helt nöjd med utbildningen.


Har du engagerat dig i något utöver studierna? Jag är kommunikationsansvarig i sektionsstyrelsen vilket innebär att jag ansvarar för kommunikationen till sektionens medlemmar, bland annat genom veckobrevet, maskinteknologsektionens interna hemsida och Facebook. Som medlem i sektionsstyrelsen har jag en av sju röster i ekonomiska frågor och sektionens ideella arbete. Det är en mycket lärande post

vars erfarenheter jag kommer ta med mig ut i arbetslivet.


Vad har du för typ av boende? Jag bor 500 meter från Chalmers i en vindsvåning tillsammans med tre andra studenter. Innan dess bodde jag i min mormors källare, tre mil bort från skolan.


Vad vill du jobba med i framtiden? Jag vill lösa problem helt enkelt. Mer än det har jag inte planerat men med maskinteknik har jag möjlighet att välja senare. Inom maskinteknik finns det många vägar att gå.


Vad har du för tips till den som är intresserad av att läsa maskinteknik? Repetera matten en extra gång! Och kom ihåg att programmering är betydande i alla modern ingenjörsutbildningar, så var beredd på det.
Per Löved


Hur gammal är du? 31 år.


Var kommer du ifrån? Född och uppvuxen i Göteborg.


Vilket år tog du examen och vilken master läste du? Tog examen 2014 från mastern Sustainable Energy Systems.


Varför valde du maskinteknik och Chalmers? Största anledningen till att jag valde Chalmers var att skolan hade ett väldigt bra rykte som utbildningsplats för studenterna men även senare i arbetslivet. Jag trivdes bra under studietiden och det stämde väldigt bra att en examen från Chalmers står sig väl på arbetsmarknaden. 


Vad tyckte du om utbildningen som helhet? Uppfyllde den dina förväntningar? Gav den dig den förberedelsen du behövde till arbetslivet? Utbildningen var tidvis utmanande och tog mycket tid. Men efter ett tag kommer man in i det och det höga tempot fungerade bra. Det gällde att inte ge upp även om det var lite motigt i början. Man fick ge det lite tid och anpassa sin studieteknik. Det var en stor skillnad mot gymnasiet. Det var en stor teknisk bredd på kurserna under grundnivån, vilket passade mig väldigt bra då man får med sig ett helhetsperspektiv till arbetslivet. Samtidigt var det lättare att välja master efter vad som intresserade en mest när man fick prova på så mycket. Väl på mastern kändes kurserna mer anpassade till arbetslivet vilket var kul.


Engagerade du dig i något utöver studierna under din chalmerstid? Jag var med i en ekonomisk förening som driver ett kafé på skolan. Det var väldigt roligt att testa på att driva ett företag med anställda.


Vad arbetar du med idag? Efter examen började jag jobba på KraftPowercon Sweden AB där jag under min studietid sommarjobbade. Företaget tillverkar likriktare för ett brett användningsområde med kunder över hela världen. Min första tjänst var som Quality Support Engineer där sommarjobbet hjälpte mycket

då man från start kände till företagets processer samt hur arbetet gick till på de olika avdelningarna.

Idag jobbar jag i projektform på utvecklingsavdelningen med mekanik och termodynamiska frågor.

Det är riktigt kul att jobba i projekt med allt från att utveckla produkter från grunden till att förbättra

nuvarande lösningar. Man känner ett stort ansvar och får jobba i ett tight team med högt tempo vilket påminner lite om studietiden! Ser man till utbildningen är det inte exakt det jag specialiserade mig på. Dock har den stora bredden som maskin gett mig möjliggjort att man kan testa på olika tjänster och känna en trygghet från utbildningen i detta.


Vad har du för tips till den som är intresserad av att läsa maskinteknik? I arbetslivet finns det många olika uppgifter för en som gått på maskinteknik! Grundutbildningen ger en bra bas och man går igenom många olika ämnen. Detta är perfekt, man kan jobba med allt från produktutveckling till ledning.
Isabella Ahl


Hur gammal är du? 22 år.


Var kommer du ifrån? Från Onsala, utanför Kungsbacka.


Vilket år och program läser du? Jag går i tvåan på maskinteknikprogrammet.


Varför valde du maskinteknik och Chalmers? Jag var lite osäker på vad jag ville läsa och valde därför maskinteknik då det är ett brett program med många valmöjligheter efter studierna.


Vad tycker du om utbildningen? Uppfyller den dina förväntningar? I början var det en ganska stor omställning från gymnasiet och arbetslivet på grund av det höga tempot. Jag upplevde dock att man kom in i det relativt snabbt. Utbildningen lever upp till mina förväntningar då den känns relevant och bred då vi läser kurser inom många olika ämnen.


Har du engagerat dig i något utöver studierna? Jag har inte engagerat mig i något utanför studierna. Det verkar väldigt roligt men jag har tyckt att det tar lite för mycket tid som jag hellre lägger på skolarbete.


Vad har du för typ av boende? Jag bor i en studentlägenhet tillsammans med min kompis. Vi fick lägenheten genom Chalmers Studentbostäder och är supernöjda!


Vad vill du jobba med i framtiden? Jag är inte helt säker på vad jag vill jobba med, det var som jag nämnde tidigare delvis därför jag valde just maskinteknik. Men antagligen vill jag jobba som projektledare eller något med inriktning på ekonomi.


Vad har du för tips till den som är intresserad av att läsa maskinteknik? Jag rekommenderar att läsa sommarmatten eller i alla fall repetera matten från gymnasiet lite innan man börjar. Framförallt om man tagit något/några år av efter gymnasiet. Det gör jättestor skillnad då det hjälper en komma in i pluggandet snabbare! De första veckorna på maskinteknik erbjuds också en kort introduktionskurs i programmering. Även den är bra att göra då många tycker programmeringen är svår i början. Annars tycker jag inte man ska stressa upp sig för mycket. Det känns tufft i början men sen kommer man in i det